(Partnerbijdrage)

Enable U

 IT bij overheid straks ook met minder €’s?

Donkere wolken aan de horizon. De overheid heeft de afgelopen jaren veel geld uitgegeven en dat moet aangevuld worden. Iedere overheidsorganisatie zal daar een steentje aan moeten bijdragen als je verschillende partijplannen moet geloven. In een tijd waarin er zoveel digitale uitdagingen op ons afkomen lijkt dat onmogelijk.

Natuurlijk kan het efficiënter en voor minder geld. Maar dan moet er kritischer gekeken worden naar een paar oude gewoonten. Dat zal pijn doen maar het zal veel werkplezier opleveren en ook nog eens efficiënter zijn. Welke gewoonten?

  1. De 80-20% regel. Veel aanbestedingen van de overheid focussen op een 100% score. Inmiddels weten we uit ervaring dat je dan 80% van je tijd en budget kwijt bent aan de resterende 20% nice-to-haves van het project.
  2. De steeds terugkerende gedachte dat alles wat “oud” is vervangen moet worden. We kennen allemaal de voorbeelden dat legacy applicaties nog goed werken maar waar, om er één modern component aan toe te voegen, meteen maar besloten wordt om de hele applicatie te vervangen. Duur en eigenlijk nooit tot volle tevredenheid.
  3. Het “not invented here” syndroom. Het spreekwoord zegt niet voor niets: “Beter goed gejat dan slecht verzonnen”. Als iemand het al gemaakt heeft, gebruik het dan en verbeter het waar nodig.
  4. Doe-het-zelf mentaliteit. Dit is al gedeeltelijk opgegeven omdat veel applicaties en diensten inmiddels in de cloud “draaien” maar nog steeds trappen we in de val om specifieke technische kennis zelf in huis te houden. Gebruik specialisten waar het kan en concentreer op regie-voering.

Terug naar de kern; de data

De IT-strategie moet vooral gaan over het beheer, het uitwisselen en verrijken van de data waar je als overheidsorganisatie verantwoordelijk voor bent. Veel van de vertragingen en andere problemen die we zien zijn namelijk terug te voeren op inefficiënties van die processen. Een IT-strategie waar de focus ligt op allerlei technische standaards is na 4-5 jaar toe aan groot onderhoud.

“De overheid is goed op weg met het Common Ground initiatief, maar moet niet vergeten dat dit ingebed moet zijn in een Integratie Strategie.”

Naam, functie, org

Integratie-Strategie vs IT-Strategie

Een Integratie Strategie daarentegen zorgt voor veel meer flexibiliteit waardoor dure projecten uitgesteld, of zelfs helemaal niet uitgevoerd hoeven te worden. Stel je eens voor dat alle gegevens uit je “oude” applicaties eenvoudig en veilig gedeeld kunnen worden! Dan wordt het plotseling veel simpeler om nieuwe initiatieven te ontwikkelen of nieuwe applicaties te implementeren.


De overheid is goed op weg met het Common Ground initiatief, maar regelmatig wordt vergeten dat dit een onderdeel moet zijn van een Integratie Strategie. De integratie specialisten van Enable U hebben veel ervaring met het meedenken en bouwen van zo’n strategie. Dus waarom zelf verzinnen als die kennis al bij specialisten aanwezig is? Neem gerust contact met ons op of kijk op www.enable-u.com wat er allemaal mogelijk is.

Volg Enable U op social media