Voorwoord

Race- én IT-innovatie in F1

Hoe ziet de toekomst van tech in F1 eruit?

 door Jasper Bakker, beeld Shutterstock

Techniek is altijd al een enorme, bepalende factor geweest bij de Formule 1. Naast natuurlijk de menselijke factor zoals belichaamd in een coureur als Max Verstappen. Behalve technische innovatie voor een licht en toch stevig chassis, hittebestendige rubberbanden, wrijvingsvrije verf en meer materiaalkunde is de F1 ook een broedplaats voor ICT-innovatie. Realtime datastreams van rondracende wagens naar controlecentra, en van daar naar krachtige clouds en terug.

Eigenlijk is dat dus vergelijkbaar met een beetje moderne bedrijfsvoering? Daarbij zijn data, analytics, cloud computing en meer ICT-vernuft ook enorme, bepalende factoren. Maar deze vergelijking tussen de F1 en de praktijk van het bedrijfsleven gaat niet volledig op. Formule 1 heeft namelijk nogal een forse voorsprong. Want de bleeding edge die nu voor F1 wordt benut, is niet beschikbaar – of eigenlijk: betaalbaar – voor gewone bedrijven, organisaties en overheden.

Tenminste, nu in 2022. In de (nabije) toekomst ligt dat ongetwijfeld anders. De F1 zit dan weer een versnelling hoger qua technologie. En wij gewone gebruikers benutten dan dagelijks techmiddelen die nu nog geavanceerd, complex, kostbaar en high-end zijn. Hoor ik daar enige scepsis? Of we over x jaar zulk ICT-geweld als de F1 nu inzet echt zullen gebruiken, daadwerkelijk nodig zullen hebben?

De bleeding edge die nu voor F1 wordt benut, is niet beschikbaar voor gewone bedrijven, organisaties en overheden.

Dat dachten sommige mensen ook van altijd-aan internetverbindingen voor thuiscomputers, of van telefoons met online-connectiviteit, of van Software-as-a-Service, of van meer dan 640 kilobyte geheugen. Om maar wat flink achterhaalde gedachten over toenmalige ICT-innovaties te noemen. Ik weet nog dat er op de Formule 1 begin deze eeuw de indrukwekkende techprestatie was verricht van wel 1 GB aan testresultaten. Het resultaat van een enkele dag rondes testrijden op het circuit. Anno nu is een schamele gigabyte aan data niet echt iets om mee te pochen, toch?

Jasper Bakker is redacteur bij AG Connect.