Simracen
Waarom Formule 1-coureurs in hun vrije weekenden Simracen
‘Beste manier om je voor te bereiden op de realiteit’
door Sjoerd Hartholt, beeld YouTube
Als beroemde F1-coureurs Max Verstappen en Charles Leclerc een weekendje vrij zijn, is de kans groot dat ze racen met simulatiesoftware. Dat vinden ze leuk, maar er is meer: de ervaring die ze opdoen blijkt van onschatbare waarde tijdens wedstrijden.
Red Bull-coureur Max Verstappen heeft een flinke reputatie als online simracer. Hij neemt regelmatig deel aan online evenementen als zijn drukke schema dat toelaat en hij haalt daarbij een zeer hoog niveau. De Nederlander is overigens lang niet de enige professionele coureur die dat doet. Er zijn diverse games die met simulatorsoftware werken, zoals F1 2021, Gran Turismo, Assetto Corsa, iRacing en rFactor, zo schrijft Racing News 365.
Verstappen vertelt in een interview dat het voor coureurs pure noodzaak is om niet alleen F1-concurrenten bij te houden, maar ook de allerbeste simracers. De voordelen zijn groot. Tijdens een interview met zijn persoonlijke sponsor CarNext laat Verstappen vallen dat hij in de games niet met een Formule 1-auto op de simulator rijdt, maar met GT-auto’s. Daarmee doet hij ervaring op met andere rijtechnieken, waardoor hij zichzelf in de breedte blijft ontwikkelen als coureur.
“Het is daarnaast heel interessant om simracers te zien rijden omdat ze geen echte ervaring hebben met een auto. Maar als je kijkt naar hoe ze remmen, hoe ze controleren, dan behalen ze het hoogste niveau”, vertelt hij. Voor Verstappen geldt met name dat hij het maximale uit zichzelf wil halen. Alle ervaring die kan helpen om te verbeteren is daarbij welkom.
Ook Charles Leclerc van Ferrari is een fanatiek simracer. In een video-interview met Codemasters vertelde Leclerc dat hij simulators gebruikt om zichzelf ‘raceklaar’ te houden tussen Grand Prix-weekenden door. Het gaat hem vooral om scherp blijven.
“Ik doe veel aan simracen. Ik denk dat dit de beste manier is om je voor te bereiden op de realiteit. We krijgen maar vijf of zes dagen, elke coureur test, behalve dat we niet in een Formule 1-auto mogen racen. Dus dat is waar simracen je het voordeel, de voorsprong geeft”, zo vertelt hij. Leclerc vergelijkt simracen met een achtbaan, waarbij je zelf de controle hebt. “De trillingen, het geluid, de G-krachten. De simulator is veel krachtiger dan mensen denken.”
Verstappen: coureurs moeten niet alleen F1-concurrenten bijhouden, maar ook de allerbeste simracers.
Volgens F1-experts is het in de toekomst mogelijk dat er steeds meer een kruisbestuiving ontstaat tussen simracen en echt racen. Jann Mardenborough was in 2012 een van de eersten die vanuit simracen doorstroomde naar de autosport en daarbij de GP3 Series haalde. Dit jaar verwelkomt de Formule 2 voor het eerst een coureur die zijn roots heeft in het simracen: Cem Bolukbasi gaat voor Charouz racen. In de toekomst gaat dit mogelijk vaker gebeuren, verwacht F1-verslaggever Jack Plooij. “Je ziet het ook met Rudy van Buren, die denk ik in Nederland absoluut bewijst dat je vanuit het simracen ook gewoon achter het stuur kan zitten en in de autosport terecht kunt komen”, vertelt hij in gesprek met Motorsport.com Nederland.